RIP

在教員室因為工作搞到個頭暈暈地好想發老脾,諗起有個人。

話說佢喺一個書室,見到句聖經,叫人「不繼祈禱,事事感謝」。佢問,咁即係點呢?修士可以專心靈修,但現代人一工作,就專注喺件事度,仲點分心呢?又有啲人話,咁忙,仲邊得閒禱告啫。

佢就話,親近上帝,可以做好多嘢。忙嘅人,如果你真喺信上帝真喺隨時聆聽的話,其實有冇諗過,坐響部電腦前,問一句:耶穌,呢單嘢你點睇?

佢呢個分享,我記左成世。每次坐響部電腦前,暈暈地好想發老脾,我都會問:耶穌,呢單嘢你點睇?(結果,搞到個個以為我個人好似好好脾氣咁…)

然後,偶爾會加句,多謝你做左講呢個說話嘅人。佢教左我好多嘢,包括你最緊張嘅,即喺點樣信你信得更似樣。

前排,佢喺佢個blog度提到你,由佢最鍾意講嘅電影講到佢個病,又由佢個病講到你點樣用埋佢幾十年發嘅同一個夢嚟解開佢嘅心結。我知道,隔唔耐,你都應該要佢番天家。

於是,今日,你終於都call佢囉。似乎,你也在提醒我,他走了,我也應該再動動了。陳生,據說臨行之前,你最大的心願都成埋。好行,下次睇戲。

廣告

標籤:

About Johncoal

莊炭頭,黑口黑面,體形龐大,在新區舊區中學任教新新學科。努力學習發聲,並以指導學生找出自己的聲線為業。

2 responses to “RIP”

  1. CYLM says :

    別了陳榆先生!

  2. Frostig says :

    RIP, Mr. Chan. Guess he shall be happy in heaven.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: